Har djävulen kommit till Gävleborg?

För första gången samlas Folkteatern i Gävleborg, Gävle Symfoniorkester, Skottes Musikteater och Gasklockorna i Gävle. Tillsammans ska vi gestalta historien om Faust med utgångspunkt i Goethes drama, i regi av Peter Oskarson och med nyskriven musik av Moto Boy. Fredag den 6 mars 2015 är det premiär för föreställningen där publiken blir medresenärer till Fausts och Mefistos vandring genom Gasklockeområdets fängslande rum. Faust I Gasklockan är ett fragment av Goethes tragedi där Faust och Mefisto färdas i tid och rum, mellan de levande och döda i en labyrint som de kanske aldrig hittar ut ur. Biljetterna släpps den 3 november 2014.

Efter en lyckad premiär av Körsbärsträdgården blickar vi nu framåt. Närmast väntar höstens fortsatta turnerande av föreställningarna KÄRLEKEN ÄR FRI!?, Var Är Mitt Hem, och Körsbärsträdgården. Samtidigt förbereder vi oss för vårens stora teaterhändelse Faust I Gasklockan. Måndag den 3 november släpps biljetterna till Faust I Gasklockan. Samma dag släpps biljetterna till Skottes Musikteaters familjeföreställning Lilla Faust. Faust i Gasklockan och Lilla Faust ges på Gasklockorna i Gävle med premiär fredag den 6 mars 2015.

På en undanskymd plats som en gång var ett gasverk, har några för länge sedan glömda karaktärer skapat en de Dödas alkemiska teater. Där frammanar de myten om människan Faust inför de levandes ögon. De visar Fausts kontrakt med Mefisto och dess följder. I denna Dödens labyrint uppstår de besynnerligaste visioner av galenskap, ständig kamp mellan Karneval och Fasta och förtvivlade försök att besvärja Tiden. De som skapat denna alkemiska brygd vill få de levande att färdas från himlen, genom världen, till helvetet och sedan…

Råder det idag en samsyn om att vi lever i de yttersta av tider? Omvärderingar av vårt sätt att leva betraktas vara nödvändiga. Om detta verkar de flesta nu vara överens. Systemet fungerar inte längre. Då är det kanske relevant att undersöka oss själva – människan – utifrån olika aspekter, och vad vi lägger för värde i begrepp som framsteg och utveckling. Är framåtrörelse alltid av godo? Ligger det i vår natur att ständigt vilja mer, utan att reflektera över konsekvenserna? Vill vi sakta ned, tänka efter? Säga ”Vänta! Dröj dig kvar! O sköna stund, du är så fin!”?
Där någonstans finns frågorna. Där någonstans finns Faust.

Faust är den konstiga människan, som är vi, med alla våra inneboende motsägelser. Faust är en välgörare och en förstörare. En människa som är spännande, gränslös i sin strävan, charmig, demonisk och patetisk. Faust är den som aldrig stannar upp, men som egentligen vill dö. En som inte tål begränsningar, som tycker att livet är för litet. En människa som är vetgirig, njutningslysten, förälskad, äventyrlig och många gånger hänsynslös. Faust är alla. Du och jag. Som väljer en inte alltid helt oproblematisk följeslagare på färden.

Johann Wolfgang von Goethe arbetade från och till i sex decennier med att ge sina visioner litterär gestaltning i sin berättelse om Faust. Den medeltida myten om magikern Faust som sålt sig till djävulen inspirerade honom till detta både profetiska och tillbakablickande verk, som är ett av världslitteraturens största.

Vår vandring genom Gasklockorna låter de levande inte bara titta på, utan också bli vandrande medresenärer. Här är mötet mellan de levande och döda förutsättningen för äventyret, där besökarna tillsammans med Faust får ge sig iväg för att utforska den lilla världen och sedan den stora, med Mefisto som följeslagare. De som tillsammans med Faust vandrar genom Gasklockorna blir vittnen med en fot i verkligheten och en i dikten. De som vid resans slut kanske kan berätta för de levande vad den varit med om, medan Faust och Mefisto blir kvar i diktens värld. De som kan förmedla frågan till de levande: Förgör vi oss själva?

Fragment, fritt efter en tragedi av Johann Wolfgang von Goethe

Manus: Peter Oskarson, Jan Mark i samarbete med Tomas Forser, Mia Törnqvist, Per Holm och Folkteaterns ensemble
Regi: Peter Oskarson
Scenografi och kostym: Peter Holm
Ljusdesign: Per Sundin
Maskör: Janina Rolfart
Musik: Moto Boy
Arrangemang/dirigent: Karl Johan Ankarblom

Ensemble:
Anna Andersson, Görgen Antonsson, Oskar Humlebo (Moto Boy), Margareta Hallin, Björn Johansson, Arabella Lyons,
Martin Pareto, Marie Skönblom, Kalle Zerpe, Alexandra Zetterberg

Gävle Symfoniorkester:
Violin: Peter Olofsson, Åsa Wirdefeldt, Anneli Jonsson, Kerstin Svensson, Anna Kroeker, Lolita Kisonaite, Börje Larsson, Tuulikki Nilsson-Salo, Charles Wood, Ulf Andrén, Finndís Kristinsdóttir, Josef Cabrales-Alin, Dag Björkling, Anne Nilsson,
Ulf Nilsson, Jan-Olof Nyman, Ingrid Kytöharu
Viola: Anna Harju, Anna Hyllman, Ingela Hedberg, Ingemar Höglind, Lauriane David, Helena Wahlund
Cello: Mats Olofsson, David Peterson, Katarina Lysell, Elise Eide, Maths Nilsson
Kontrabas: Tomas Wahlund, Eugene Maguid, Karin Hansson Lasses, Torvald Svensson
Flöjt: Tobias Carron, Kristin Olsson
Oboe: Ulrika Gjelsnes
Klarinett: Erik Larsson, Kristina Lindby
Fagott: Patrik Håkansson, Per Nilsson
Horn: Annamia Larsson, Ulf Linde, Berndt Johansson, Eileen Thormodsen
Trumpet: Victor Silverstone, Odd Inge Gjelsnes
Trombon: Mikael Appelgren
Bastrombon: Torbjörn Lundberg
Tuba: Christer Palm
Pukor: Anders Lindblad
Slagverk: Glenn Larsson

Figuranter:
Moniqa Andersson, Maria Andrén, Liselotte Boustedt, Katarina Dahlgren, Olof Edman, Björn Falkenäs, Sami Grönfors, Rebecka Harper, Therese Jirek, Kia Kimhag, Siv Larsson, Björn Marklund, Jörgen Mohlén, Yasmin Mossberg, Åsa Mårdberg, Kristina Mårtenson, John Nordin, Fredrik Palmborn Olofsson, Åsa Pettersson, Lotta Ramqvist, Ebba Skjefstad,
Simon Skjefstad, Saga Skönblom, Marie Söderqvist, Mija-Maria Tomassen, Jasim Tourabi, Emilia Waller, Gustav Wendin,
Matilda Wengelin, Bosse Westgren

FAUST I GASKLOCKAN och LILLA FAUST ges från lördag den 6 mars 2015 på Gasklockorna i Gävle.
Biljetterna släpps den 3 november 2014.

Föreställningsdagar FAUST I GASKLOCKAN:
Fredag den 6 mars kl 19.00 , söndag den 8 mars kl 15.00, lördag den 14 mars kl 15.00, söndag den 15 mars kl 15.00, torsdag den 19 mars kl 19.00, fredag den 20 mars kl 19.00, lördag den 21 mars kl 15.00, söndag den 22 mars kl 15.00, torsdag den 26 mars kl 19.00, fredag den 27 mars kl 19.00, lördag den 28 mars kl 15.00, söndag den 29 mars kl 15.00, onsdag den 1 april kl 19.00, torsdag den 2 april kl 19.00, onsdag den 8 april kl 19.00, torsdag den 9 april kl 19.00,
fredag den 10 april kl 19.00, lördag den 11 april kl 15.00
Läs mer om FAUST I GASKLOCKAN här!

Föreställningsdagar LILLA FAUST:
Fredag den 6 mars kl 12.30, lördag den 7 mars kl 13.00, söndag den 8 mars kl 13.00,
lördag den 14 mars kl 13.00, söndag den 15 mars kl 13.00, lördag den 21 mars kl 13.00, söndag den 22 mars kl 13.00,
lördag den 28 mars kl 13.00, söndag den 29 mars kl 13.00

Läs mer om LILLA FAUST här!

Faust i Gasklockan görs i ett samarbete mellan Folkteatern i Gävleborg, Gävle Symfoniorkester, Skottes Musikteater och Gasklockorna i Gävle/Gävle kommun.