Onsdag 14 november 18.00 Plats: Gävle Konstcentrum
I Johannes Samuelssons installation Ett Modernt Äventyr som just nu visas på Gävle Konstcentrum är berättandet en viktig del och gestaltas genom foto, text och video. Berättelsen börjar med ett besök på ett bankkontor och växer till en komplex historia om Ostindiefararen Götheborg III. Det handlar om människor, konflikter och ideellt engagemang, och det är en undersökning av kulturarvets roll i branding-strategier. Samuelsson belyser på ett intressant sätt sin egen roll i den historia som växer fram och tar parti med paret Wästfelt, berättelsens huvudpersoner.
Samuelsson kommer att göra uppläsningar ur och prata om arbetena De knäskadade i Umeå och Skäliga anspråk på prydlighet. De knäskadade i Umeå är en prosatext som skrevs på Ortopedens gym i Umeå under en längre knärehabiliteringsperiod vintern 2011/2012. Skäliga anspråk på prydlighethandlar om kampen för en korvvagn i Umeå. Det är ett arbete som försöker kombinera dokumentärt fotografi, aktivism och opinionsbildning. (Det består av debattartiklar, fotografier, tröjtryck, plakat, demonstrationer, bok, tidskriftstext, insändare och samtal.)

Johannes Samuelsson (född 1982) bor och arbetar i Göteborg, Umeå och Björna. Samuelsson är utbildad vid Högskolan för fotografi där han nu även är verksam som kursansvarig för sommarkurser. Samuelsson arbetar också som pedagog på Hasselblads Center samt är verksam som gästlärare på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.
Läs mer om Johannes Samuelsson på hans hemsida: http://www.it-is.se/